Παραδοσιακοί χωροί

Παραδοσιακοί χοροί

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο. Έτσι πιστεύουμε και εμείς στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει τη ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, πόσο μάλλον οι παραδοσιακοί χοροί που τους χρησιμοποιούμε σε κάθε γλέντι, γάμο, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πανηγύρια και λοιπά… Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού. 

Xασάπικο

Στις μέρες μας θεωρείται Λαϊκός χορός, ο οποίος χορεύεται σε μία σειρά πιάνοντας τους ώμους, χορεύοντας τα ίδια βήματα. Η ρεμπέτικη μουσική σε ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από συνθέσεις γρήγορου και αργού χασάπικου, με την πιο γνωστή ανάμεσά τους να είναι η Φραγκοσυριανή.

Zεϊμπέκικο

Ο χορός αυτός έχει έναν ιδιαίτερο ρυθμό, τα 9/8, και είναι πολύ σημαντικό ο χορευτής να χορεύει πάνω σε αυτόν τον συγκεκριμένο ρυθμό, τον οποίο μαθαίνουμε να ακούμε στη μουσική. Εκτός αν κάποιος γεννιέται με το χάρισμα του μουσικού αυτιού και ακούει αυτόν τον συγκεκριμένο ρυθμό αυθόρμητα και χορεύει πάνω σε αυτόν. Είναι αλήθεια ότι το ζεϊμπέκικο είναι ένας χορός αυτοσχεδιασμού, όμως είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε μέσα από συγκεκριμένες φιγούρες τη σωστή χρήση των ποδιών και του σώματος.

Aπτάλικος

Ο απταλικός είναι μικρασιάτικος χορός και χορεύεται από ένα ή δύο άτομα σαν αντικριστός χορός. 

Νησιώτικα

Τα νησιωτικά ή αλλιώς νησιωτικός χορός είναι το είδος της μουσικής και το όνομα της κατηγορίας των τραγουδιών και των χορών των ελληνικών νησιών. Το Αιγαίο έχει μία γνωστή παράδοση λαϊκών χορών η οποία προέρχεται από τους χορούς της αρχαίας Ελλάδας, όπως το συρτό, Καλαματιανός, σούστα, Μπάλος ικαριώτικος, πεντοζάλη και λοιπά. Χαρακτηρίζονται από μέτριο ως γρήγορο ρυθμό χαρούμενο ύφος και περίπλοκα βήματα τα οποία εκτελούν οι χορευτές πηδηχτά. 

Ηπειρώτικα

Οι παραδοσιακοί χοροί του Ηπείρου χαρακτηρίζονται από βαρύ βηματισμό και αργό ρυθμό. 

Συρτός

Ο συρτός είναι ο πιο βασικός και πιο γνωστός παραδοσιακός χορός. Υπάρχει συρτός στα δύο και συρτός στα τρία, και αποτελεί το βασικό βήμα στους περισσότερους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς χορούς.

Τσάμικο

Ο τσάμικος είναι παραδοσιακός Ελληνικός χορός ο οποιος έχει ιδιαίτερο ρυθμό, χορεύετε σε 3/4. Παλαιότερα ο τσάμικος χορευόταν μόνο από άνδρες αλλά στη σύγχρονη εποχή παίρνουν μέρος και γυναίκες. 

Κρητικά

Στη ζωντανή χορευτική παράδοση της Κρήτης περιλαμβάνονται 25 χοροί. Οι πιο διαδεδομένοι από αυτούς είναι ο συρτός χανιώτικος, η σούστα, ο σιγανός, ο Μαλεβιζιώτης, και το πεντοζάλη.

Θρακιώτικα

Είναι γνωστό ότι οι Θράκες αγαπούν πολύ τη μουσική και το χορό. Στη Θράκη, ο χορός είναι συνυφασμένος με τη ζωή και με τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της. Οι χοροί της Θράκης παρουσιάζονται πλούσιοι σε αριθμό και εντυπωσιακοί, με το τρίπτυχο <κίνηση – έκφραση – συναίσθημα> να κυριαρχεί. Οι χοροί της Θράκης έχουν οπωσδήποτε επηρεαστεί από τους χορούς άλλων Βαλκανικών χωρών χωρίς να διαφοροποιηθούν όμως τα βασικά τους στοιχεία.

Ποντιακά

Οι ποντιακοί χοροί είναι ανεξάντλητοι και δύσκολα μπορούν να τυποποιηθούν, αφού χορεύονται αμέτρητες παραλλαγές. Οι ποντιακοί χοροί είναι πολύ ρυθμικοί και δυναμικοί.

Καλαματιανός

Ο Καλαματιανός χορός είναι ένας χορός από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και χορεύεται σε όλη την Ελλάδα. Έτσι προκύπτουν πολλές παραλλαγές του Καλαματιανού χορού. Παρόλα αυτά, διατηρεί κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Καλαματιανός ανήκει στην κατηγορία των συρτών χορών.

Καρσιλαμάς

Ο καρσιλαμάς χορεύεται από 1 ή από πολλά ζευγάρια. Εκτός από τα παράλια της Μικράς Ασίας, χορευόταν και στη Θράκη και στη Λέσβο.