Παραδοσιακοί χωροί
Παραδοσιακοί χοροί
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο. Έτσι πιστεύουμε και εμείς στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει τη ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, πόσο μάλλον οι παραδοσιακοί χοροί που τους χρησιμοποιούμε σε κάθε γλέντι, γάμο, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πανηγύρια και λοιπά… Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Xασάπικο
Zεϊμπέκικο
Ο χορός αυτός έχει έναν ιδιαίτερο ρυθμό, τα 9/8, και είναι πολύ σημαντικό ο χορευτής να χορεύει πάνω σε αυτόν τον συγκεκριμένο ρυθμό, τον οποίο μαθαίνουμε να ακούμε στη μουσική. Εκτός αν κάποιος γεννιέται με το χάρισμα του μουσικού αυτιού και ακούει αυτόν τον συγκεκριμένο ρυθμό αυθόρμητα και χορεύει πάνω σε αυτόν. Είναι αλήθεια ότι το ζεϊμπέκικο είναι ένας χορός αυτοσχεδιασμού, όμως είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε μέσα από συγκεκριμένες φιγούρες τη σωστή χρήση των ποδιών και του σώματος.
Aπτάλικος
Ο απταλικός είναι μικρασιάτικος χορός και χορεύεται από ένα ή δύο άτομα σαν αντικριστός χορός.
Νησιώτικα
Ηπειρώτικα
Οι παραδοσιακοί χοροί του Ηπείρου χαρακτηρίζονται από βαρύ βηματισμό και αργό ρυθμό.
Συρτός
Τσάμικο
Ο τσάμικος είναι παραδοσιακός Ελληνικός χορός ο οποιος έχει ιδιαίτερο ρυθμό, χορεύετε σε 3/4. Παλαιότερα ο τσάμικος χορευόταν μόνο από άνδρες αλλά στη σύγχρονη εποχή παίρνουν μέρος και γυναίκες.
Κρητικά
Στη ζωντανή χορευτική παράδοση της Κρήτης περιλαμβάνονται 25 χοροί. Οι πιο διαδεδομένοι από αυτούς είναι ο συρτός χανιώτικος, η σούστα, ο σιγανός, ο Μαλεβιζιώτης, και το πεντοζάλη.
Θρακιώτικα
Ποντιακά
Καλαματιανός
Καρσιλαμάς
Ο καρσιλαμάς χορεύεται από 1 ή από πολλά ζευγάρια. Εκτός από τα παράλια της Μικράς Ασίας, χορευόταν και στη Θράκη και στη Λέσβο.